Easystreet

"What one can be, one must be." De Amerikaanse psycholoog bekend van de behoeftepiramide van Maslow deed deze uitspraak. Hij vertelde ons over het belang van het actualiseren van ons potentieel.  Letterlijk vertaald: "Wat iemand KAN zijn, MOET iemand zijn." Het klinkt niet erg lekker in het Nederlands, maar hier komt het op neer: “Wie je kunt zijn, moet je zijn.”

Nou heb ik persoonlijk een beetje een hekel aan het woord moeten. Maar in dit geval vind ik hem wel passend. De behoefte om jezelf te actualiseren is een bepaalde fase van persoonlijke ontwikkeling, net zo belangrijk als onze behoefte om te ademen. Het is een beetje zoals zielszuurstof. Dat betekent dus dat als je niet je hart volgt, je ziel geen zuurstof krijgt. Heel herkenbaar, vind ik. Ik heb zelf ook in die positie gezeten. 

Vandaag was ik bij iemand bij wie dit ook echt van toepassing is. Ze had gekozen voor de gemakkelijke weg, “Easystreet”.
Een nieuwe baan die op het eerste gezicht oké leek, waarvan ze wist dat ze het zou kunnen, niet te moeilijk qua niveau en met “ideale uren”. Op het eerste gezicht: dikke prima. Maar na enkele weken begon het al te knagen. Het was wel érg gemakkelijk en ze haalde er niet veel voldoening uit. Gek wordt ze van zichzelf, want het is de zoveelste baan die niet echt bevalt. Het lijkt wel of ze nergens voldoening kan vinden. Diep van binnen weet ze heus wel wat ze écht wil. Maar dat is niet de gemakkelijke weg. Dat is een weg met obstakels, slingers en kuilen, waarbij je maar tot de volgende bocht kan kijken en niet weet wat daar achter zal liggen. 

Maslow zei ook: "Als je bewust van plan bent om minder te zijn dan je bent, dan waarschuw ik je dat je de rest van je leven ongelukkig zult zijn." En dat is precies wat er hier aan de hand is. Als je je levenspad niet volgt, vind je nooit écht geluk. Dat kenmerkt zich onder andere door stress, slapeloze nachten en eindeloos gepieker en getwijfel. Wat als…?

“We hebben op elk willekeurig moment een keuze” zei Maslow ook.  “We kunnen naar voren stappen in groei.  Of we kunnen een stap terug doen naar veiligheid.” Veilig lijkt beter. Gemakkelijker.
Yep: de warme pluchestoffen comfortzone.

Vooruit in groei. Terug in veiligheid. Vooruit in groei. Of terug in veiligheid. Ze gaat nu toch kiezen voor groei. Ook al weet ze niet wat voor uitdagingen er op haar op pad zullen komen, het is onzeker en spannend. Maar dan volgt ze wel haar hart, zegt ze. Haar levenspad. En gelukkig hoeft ze het niet alleen te doen.

Dus hier de vraag voor jou: Wat kies jij? Easystreet of....?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je tips, inzichten en recepten om af te vallen en gezonder te worden door intermittent fasting.