Laat los en geniet van de reis

10 februari 2020

Je hebt een doel voor ogen, als een konijn die achter zo'n hengelstok met een wortel eraan rent. Je rent en je rent en je rent en ondertussen zie je niet wat er om je heen gebeurt, omdat je alleen maar bezig bent met je einddoel. Ken je dat?
Of het nou om afvallen gaat, het slagen voor een examen of het behalen van financieel succes met je bedrijf. We focussen ons alleen maar op "de grote prijs".  Als ik maar zus of zo, dan zal ik gelukkig zijn, rust hebben, succes hebben enzovoort. 

Maar wat zou er gebeuren als je wat meer lol zou kunnen hebben onderweg? Door écht te genieten van gezonde maaltijden, dankbaar te zijn voor wat je allemaal mág leren of het geluk te hebben dat je überhaupt mág werken in een eigen bedrijf? 

Victor Frankl, was een Oostenrijks neuroloog en psychiater, maar werd met name bekend als overlever van de holocaust en schreef daar een boek over. Hij zei: "Richt je niet op succes, want hoe meer je erop richt, hoe groter de kans dat je het niet gaat behalen. Want succes, kan net als geluk niet worden nagestreefd, het moet het gevolg zijn van en het doet het alleen als onbedoelde bijwerking van iemands persoonlijke toewijding. Geluk moet gebeuren, en hetzelfde geldt voor succes: je moet het laten gebeuren door er niet om te geven."

Dit herken ik ook vaak bij mijn klanten. En ik was zelf ooit ook zo. We zijn allemaal mensen,. Maar het is ook de bedoeling dat we leren van eerdere ervaringen. En zolang je dat niet doet en alleen maar bezig bent met dat einddoel,  kun je je niet focussen op de stappen die je moet nemen om het te behalen, laat staan dat je geniet van de reis er naartoe.

Als je luistert naar je hart en steeds met gezond boeren- of boerinnenverstand steeds weer doet waarvan je weet en voelt dat het het beste is, dan gaat succes je volgen. Juist omdat je vergeten was om erover na te denken. 

Ja, het is een wat filosofische blog dit keer. Een doordenker. Maar het is wel  hoe het werkt en dit is dus ook het verschil tussen geen en werkelijk lange-termijn-succes dat ik zie bij mijn coachklanten.

Simpel gezegd: Zij die zich alleen maar focussen op het behalen van het einddoel, zijn sneller gefrustreerd  als het niet snel genoeg gaat en maken daardoor vaker impulsieve, verkeerde beslissingen die ook nog averechts werken. 

En zij die gaan voor het genieten van de reis naar vitaliteit, geluk en succes krijgen het uiteindelijk, omdat ze steeds vaker de juiste keuzes maken in de weg er naartoe. En ja, soms is het dus hard werken, maar dat is juist de uitdaging! Anders zou er geen bal aan zijn. Leer ervan te houden.

Hoe kun jij dit wat meer toepassen in je leven? Hoeveel relaxter zou dat zijn? En niet vergeten: Enjoy the ride!

Liefs,
Sylvia

P.S. Als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief, weet je zeker dat je dat nieuws niet mist! Inschrijven kan hier.

Nieuwsbrief

Mis niks meer en schrijf je in voor het nieuws over intermittent fasting.