Wat heeft een shopverslaving met intermittent fasting te maken?

16 mei 2020

Wist je dat ik vroeger een shopverslaving heb gehad? En niet zo'n klein beetje ook. Lang voordat ik dit prachtige werk deed, had ik een ander bedrijf. Een waar ik weliswaar veel geld verdiende, maar waarin ik geen betekenis en vervulling vond. Ter compensatie ging ik mezelf belonen door iedere week uitgebreid te gaan shoppen, in de hoop om me toch iets beter te voelen.

Op een gegeven moment kon geen tasje mijn unheimische gevoel meer vullen. Ik verliet het rijke maar lege leven en wilde stoppen met al dat shoppen. Keer op keer nam ik het mezelf voor, maar het lukte me nooit. De verslaving zat er goed in, ook al had ik geen echt excuus meer.

Steeds bedacht ik opnieuw een excuus dat ik toch écht iets nodig had en beloofde ik mezelf dat ik de week erop echt ging stoppen. Maar dan vond ik dat dat ene alsnog gekochte topje niet echt telde, want wat nam dat nou helemaal voor plaats in, in mijn kast? En aangezien ik het dan toch al had verpest, kon die prachtige rok ook nog wel...

We kunnen onszelf zo goed voor de gek houden

Op een gegeven moment was de maat vol en heb ik mezelf een jaar lang een shopverbod opgelegd. Was dat leuk? Nee, in het begin niet. Maar wat voelde het onwijs goed toen ik de eerste twee maanden door was en niet meer naar shoppen taalde. Een ware bevrijding! Ik had niet alleen véél meer tijd over om nuttigere dingen te doen, ik was ook veel productiever in mijn werk omdat ik niet meer op mijn vrije momenten de stad door struinde of het internet over aan het scrollen was op zoek naar nieuwe items.

Wat heeft dit verhaal nu met Intermittent Fasting te maken vraag je jezelf af?

Ook de drang naar zoetigheid en snacks is een verslaving. En zeker zolang we hem blijven voeden...

Hoe vaak denk je niet aan chocola, snoep, wijn, chips en gebak en neem je uiteindelijk toch iets, terwijl je heel duidelijk met jezelf had afgesproken er nu echt minimaal 4 weken voor te gaan? Maak je jezelf ook wijs dat het maar iets kleins was?

Hoe vaak sta je toch nog voor het snoepvak en laat je je verleiden iets te kopen onder het mom van: "voor de kinderen of je partner" en dat jij uiteindelijk degene bent die het in haar of zijn mond stopt?
Of dat je toch nog iets "lekkers" neemt bij de koffie? Het was maar een klein stukje, houd je jezelf voor.

Hoe vaak is het al mis gegaan met je gezonde leefstijl, waardoor je weer helemaal opnieuw kunt beginnen?

In dat opzicht kun je shop- en suikerverslaving met elkaar vergelijken. Ze werken op termijn desastreus. Ze leiden je af, verleiden je, laten je schuldig voelen als je eraan toegeeft en kosten geld. En met ongezond voedsel zijn er bovendien ook nog schadelijke effecten voor je lichaam.

Ik kwam er door dat shopstop-jaar achter dat all-in gemakkelijker was dan af en toe iets kopen. Want dan is er geen tussenweg, dan is er geen af-en-toe-toch-maar-wel en daardoor de gedachte van "Ik heb het nu toch al verprutst, dus laat maar, ik kan nog wel iets nemen."

Betekent dat nooit meer zondigen? Nee hoor, ook ik heb genoten van een heerlijk verjaardags- annex Moederdagweekend met taart en drankjes. Maar ieder jaar pas ik IF ook tenminste 4 weken strikt all-in toe, juist omdat 100 procent eigenlijk gemakkelijker is vol te houden en je daardoor de gedragsverandering gemakkelijker in stand houdt. Daarbij gebruik ik tools die me helpen op de uitdagende momenten.

Graag leer ik jou ook hoe je van de drang naar suikers en andere ongezonde voeding afkomt in mijn webinar Stay-on-track met Intermittent Fasting op maandag 18 mei van 09.00-10.30 uur en van 20.00-21.30 uur. Als je mijn challenge hebt meegemaakt, weet je al dat dit een zeer inspirerende en motiverende les met nieuwe waardevolle kennis en inzichten gaat worden. Ben jij erbij? 

Liefs,
Sylvia

Intermittent Fasting

Als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief, weet je zeker dat je dat nieuws niet mist! Inschrijven kan hier.