Benamingen voor suiker

Suiker zoals op het plaatje hiernaast herkennen we allemaal wel. Maar wist je dat suiker is toegevoegd aan bijna 80% van de samengestelde producten in de supermarkt. Je vindt bijvoorbeeld zelfs in vlees en vleeswaren, kant-en-klare soep, saladedressings en pesto .

Lees daarom altijd goed de etiketten voor je een product koopt. Een teveel aan suiker, en dat is al snel, wordt in verband gebracht met ontstekingen, obesitas en diabetes type 2 ofwel suikerziekte. Alleen in Nederland komen er wekelijks al 1200 diabetes type 2 patiënten bij.

In mijn boek vind je meer informatie over wat suiker met je doet. Maar hieronder vind je alvast een flinke lijst zodat je weet waar je op moet letten bij de aankoop van een product. Ik adviseer altijd: koop zoveel mogelijk onbewerkte (biologische) producten, want dan kun je de bewerkingen zelf doen en weet je ook wat er precies in gaat.

151 benamingen voor suiker

Check altijd de ingrediëntenlijst

 1 Agavenectar
2 Agavesiroop
3 Ahorncrème
4 Ahornsiroop
5 Amazake
6 Appelsapconcentraat
7 Appelstroop
8 Aroma  (deze bestaat uit suiker + smaakstof)
9 Barbados suiker
10 Basterdsuiker
11 Beetwortelsap
12 Bietenstroop
13 Bietsuiker
14 Blackstrap Molasses
15 Bruine suiker
16 Caramel 
17 Carob (fruit) siroop
18 Carobella syrup
19 Castor melis
20 Cichoreisiroop
21 Cichoreistroop
22 Cyprus Black Gold
23 Confectiesuiker
24 D-glucose
25 Dadelstroop
26 Demerara
27 Dextrose
28 Diastatisch moutextract
29 Diksap
30 Donkere / donkerbruine basterdsuiker
31 Druivensapconcentraat
32 Druivensuiker
33 Eindmelasse
34 Esdoornsiroop
35 Ethyl maltol
36 Florida crystals
37 FOS-stroop
38 Fruitconcentraat
39 Fruitextract
40 Fruitsapconcentraat
41 Fruitsap op basis van extracten of concentraten
42 Fruitsuiker
43 Fructose
44 Fructose-invertsuikersiroop
45 Fructosesiroop
46 Fructosestroop
47 Galactose
48 Gebrande suiker
49 Gebrande suikerstroop
50 Geconcentreerd vruchtensap (alle vruchten/fruit)
51 Gekarameliseerde suiker
52 Gekarameliseerde suikerstroop
53 Geleisuiker
54 Gele kandijsiroop
55  Geraffineerde suiker
56 Gierstsiroop
57 Glucose
58 Glucosesiroop
59 Glucosestroop
60 Glucose-fructosestroop
61 Gouden siroop
62 Gula djawa
63 Gula kelapa
64 Gula aren
65 HFCS: high fructose corn syrup
66 Honing
67 Inulinestroop
68 Invertsuiker
69 Invertsuikerstroop
70 Invertsiroop
71 Invertstroop
72 Invertsuiker
73 Isoglucose
74 Javaanse palmsuiker
75 Johannesbroodsiroop
76 Johannesbroodpitsiroop

 77 Kandij
78 Kandijsuiker
79 Kandijstroop
80 Kaneelsuiker
81 Karamel
82 Karamelsuikersiroop
83 Karamelsuikerstroop
84 Klappersuiker
85 Kokosbloemsuiker
86 Kokosbloesemsuiker
87 Kristalsuiker
88 Kristallijne fructose
89 Lactose
90 Lichte / lichtbruine basterdsuiker
91 (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
92 Maismoutstroop
93 Maïssuiker
94 Maisstroop
95 Malt
96 Maltodextrine
97 Maltose
98 Maltosestroop
99 Maple Syrup
100 Melasse
101 Melkpoeder
102 Melksuiker
103 Molasses
104 Moutextract
105 Moutsuiker
106 Moutstroop
107 Muscovado
108 Nectar
109 Oersuiker
110 OERzoet
111 Organische rauwe suiker
112 Palmsuiker
113 Panocha
114 Panela
115 Parelsuiker
116 Perensapconcentraat
117 Piloncillo
118 Poedersuiker
119 Rapdura
120 Rietsap
121 Rietsuiker
122 Rietsuikerstroop
123 Rijststroop
124 Rijstsuiker
125 Ruwe rietsuiker
126 Saccharose
127 Sacharose
128 Vruchtensapconcentraat
129 Schenkstroop
130 Siroop
131 Sorghumsiroop
132 Speltstroop
133 Stroop
134 Sucanat (Sugar Cane Natural)
135 Sucrose
136 Suikerstroop
137 Tafelsuiker
138 Tarweglucosestroop
139 Tarwestroop
140 Treacle
141 Trehalose
142 Turbinado
143 Vanillesuiker
144 Vruchtenextract
145 Vruchtenconcentraat
146 Vruchtensapconcentraat
147 Vruchtensuiker
148 Vruchtensapextracten of concentraat               149 Witte basterdsuiker
150 Witte suiker
151 Zwarte rietsuikermelasse

Als een benaming voor een ingrediënt eindigt op -ose is het meestal suiker. Dat helpt je wellicht het gemakkelijker te onthouden. Producten die ook veel suiker bevatten van zichzelf zijn gedroogde vruchten zoals dadels en abrikozen. En ja die zijn 100% natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat het goed voor je is. Dus wees daar ook alert op.

Nog een tip: Wees ook voorzichtig met zoetstof. Of liever gezegd, kies daar helemaal niet voor. Deze zitten vaak in lightproducten en producten met "0% suikers". Als het smaakt als suiker, ziet je lichaam het in principe ook als suiker ondanks dat het niet dezelfde lading aan kilocalorieën bevat. Een teveel aan zoetstof kan ook nog darmklachten veroorzaken. Doe jezelf een plezier en probeer van de suikers af te kicken, zodat je er ook niet meer naar kan verlangen.

En natuurlijk is een enkele keer producten eten met suiker niet heel erg: zoals een cheatdagje/cheatmeal, maar als je weet dat jij er gevoelig voor bent en een keertje tot vaker leidt in de week, probeer dan eens een maandje de suiker te skippen, eventueel in combinatie met Intermittent Fasting, zodat je van een suiker- naar een vetverbranding gaat. Deze vorm van energie is niet alleen duurzamer, maar op termijn ook veel gezonder voor je lijf. Ook zul je ervaren dat je juist veel meer energie hebt als je minder suiker eet.

Gratis inzichtsessie?

Wil je weten of ik jou zou kunnen helpen met Intermittent Fasting?
Heel graag maak ik kennis met jou!

En in die gratis call, geef ik je 3 superwaardevolle inzichten waar jij direct mee aan de slag kunt! Hoe gaaf is dat?