Dat gedoe met suikers! Welke suiker is nog wel oké?

Regelmatig krijg ik in mijn praktijk en op email vragen over suikers. Af en toe willen we toch iets zoets kunnen eten en je wilt ook wel eens iets anders dan bananensmaak. Hoe kun je dan toch het beste zoet toevoegen? 

Welke suiker is het best? Allereerst: we weten dat suiker echt niet goed voor ons is. Mijn stelregels is dat als het zoet smaakt, is het suiker.

If it tastes like sugar, it is sugar.

En suiker, van welke oorsprong dan ook, is niet goed voor je, ook al heeft het nog zo’n mooie natuurlijke naam of samenstelling. Tenzij je het echt met mate gebruikt, maar daarover later meer. 

Het is niet goed omdat het pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt en je hormoonhuishouding verstoort. Ook zorgt het voor overgewicht en het is de bron van ziektes diabetes type 2 en bepaalde hartaandoeningen. Het beste advies is afkicken en zo min mogelijk gebruiken. Dat gezegd hebbende, willen we af en toe toch een keertje kunnen loslaten en een enkele keer genieten van iets zoets. Niet teveel, niet te vaak en wél goed. Het beste is om dan te kiezen voor fruit, gedroogd fruit of een ander, niet chemisch, alternatief. Graag geef ik je mijn top 5. 

Mijn top 5 "Gezonde" Suikers

1)    Dadels 

Ze staan niet in mijn boek, maar dadels worden veel gebruikt in recepten als het gaat om suikervervangers of gezonde zoetmakers. De zoete smaak van dadels komt van fructose en dextrose, dit zijn snelle suikers en dat is op zich dus niet echt gezond. Dadels kun je dus, ondanks dat het een fruitsoort is, kun je niet onbeperkt eten, want ook die suikers hebben nadelen voor je gezondheid bij overconsumptie. Af en toe is het een goede oplossing, want dadels zijn wel rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

Dadels bevatten onder meer vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, calcium, fosfor, koper, magnesium, ijzer en zink. Zo maak je je baksel of taart toch nog een beetje voedzaam, zeker als de  andere ingrediënten ook gezonde opties zijn. Neem bij voorkeur verse, biologische dadels. Je kunt ze een dag of tien in de koelkast bewaren.

2)    Kokosbloesemsuiker/kokospalmsuiker

Van kokosbloesem wordt gezegd dat het de meest duurzame suiker is. Er hoeven geen bomen voor worden gekapt en de boom blijft ook gewoon kokosnoten produceren. Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Het bevat weinig glucose en fructose. Er zitten goede voedingsstoffen in deze suiker (denk aan B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium) en  hij scoort relatief laag (waarde 30-35) op de Glycemische index, hetgeen betekent dat kokosbloesemsuiker veel en lang energie geeft. Let op dat je pure kokosbloesemsuiker koopt die niet vermengd is met bruine suiker.

 3)    Stevia

Toch weer eens te noemen: Stevia. Stevia is echt een geval apart, dus lees dit even goed. Wat je niet wilt is kant-en-klare producten kopen die met stevia zijn gezoet. Commerciële voedingsmiddelen mogen namelijk geen plantmaterialen, zoals bladeren of stengels, gebruiken om voedingsmiddelen mee te zoeten. Maar een extract waarin zoetstof uit de plant zit mag weer wel. Daarom maakt men in de voedingsindustrie een stevia-extract. Daarin zitten slechts enkele stofjes (stevioside en rebaudioside A) en dus niet de goede stofjes, die uit de bladeren. Stevia-extract heeft zelfs een E-nummer, namelijk E960. Daar komt nog bij dat bij het maken van het extract van stevia vaak chemicaliën worden gebruikt zoals bleekmiddel (!). En door het gebruik van chemicaliën ontstaat namelijk een extra sterk, en dus goedkoper, zoetmiddel. Dacht je dat het daarmee klaar was? Nope. Er wordt meestal ook nog een extra zoetmiddel toegevoegd, want pure stevia smaakt wat bitter. Vaak is dat maltodextrine. Dat is een koolhydraat dat uit maïs wordt gewonnen. En zo worden de gezondheidsvoordelen van stevia, weer teniet gedaan. Het ergste is dat informatie op verpakkingen door plaatjes van groene blaadjes vaak misleidend zijn, omdat er altijd iets chemisch moet worden toegevoegd en het dus niet om het pure product gaat dat wel wat gezondheidsvoordelen heeft. Uit diverse onderzoeken blijkt dat stevia de bloeddruk kan verlagen en de bloedsuikerspiegel kan stabiliseren. Dit laatste is goed nieuws voor voor diabetespatiënten en natuurlijk als je diabetes type 2 wilt voorkomen (and don’t we all?). 

Moeten we nu allemaal aan de echte pure stevia dan, vraag je je af? Dat zou ik niet doen, aangezien je door een zoete smaak de drang naar suikers blijft houden en zo dus je suikerverslaving in stand houdt. En weer: teveel is niet goed voor je.Wil je in ieder geval zeker zijn van een 100% natuurlijk product? Koop dan groen stevia-poeder, want dit poeder is niet chemisch bewerkt en dus echt natuurlijk. 

4)    Oersuiker

Dit is ongeraffineerd gedroogd sap van suikerriet waar de vitaminen en mineralen nog in zitten. Omdat deze suiker niet geraffineerd is, bevat het dus allerlei mineralen en andere voedingsstoffen. Dit zou je wel af en toe kunnen gebruiken, maar niet te veel natuurlijk want het blijft suiker en het jaagt wel je bloedsuikerspiegel omhoog. Kokosbloesemsuiker is beter voor je, omdat het een lagere glycemische waarde heeft, maar ook een stuk duurder.

5)    Ahornsiroop

Dit staat ook wel bekend als maple syrup. Het wordt gewonnen uit esdoornen (maple trees)  in Noord-Amerika. Check goed de ingrediënten van de siroop, want ze worden vaak gemengd met andere goedkopere suikers om een goedkoper product te kunnen produceren. Kies bij voorkeur voor een biologische variant en zo donker mogelijk (Grade B). Er zit fructose in ahornsiroop. Het is ook slechts een derde beter dan gewone tafelsuiker. 

De verhouding met gewone tafelsuiker is 1 tot ¾ ahornsiroop (dus 1 eetlepel suiker = ¾ eetlepel ahornsiroop) en als je verder vloeibare ingediënten in een recept gebruikt, moet je wel even de andere vloeibare ingrediënten verminderen, want anders wordt je eindproduct “te nat”. Baksels kunnen ook wat sneller bruin worden als je alleen ahornsiroop gebruikt.

Niet in mijn top 5, wel oké is: Honing

Honing. Het hangt er vanaf welke honing je kiest. De honing die je in de supermarkt koopt vindt is meestal verhit en vermengd met suikerwater. Alle gezonde voedingsstoffen zijn eruit en deze vorm van honing is net zo slecht voor je lichaam als geraffineerde suiker. Jammer. Maar als je een biologische honing kiest, is honing een betere optie. Als op het potje staat dat het koud geslingerde honing betreft, zit je goed. Om genoeg honing te krijgen, wordt de honing “geslingerd”. Zo wordt het vloeibaar en komt de honing uit de raat in de potjes. Deze honing heeft een geneeskrachtige werking. Maar alleen als je de honing niet verhit, dus daar hebben we weinig aan als je een cake of taart wilt bakken. Goede honing werkt ontstekingsremmend.

Onthoud altijd: geen suiker is altijd beter. Gebruik deze producten alleen bij (hoge) uitzondering en je zult merken dat je minder behoefte aan suikers krijgt.

Gratis inzichtsessie?

Wil je weten of ik jou zou kunnen helpen met het afkicken van suikers naar een gezonde leefstijl? Heel graag maak ik kennis met jou!

En in die gratis call, geef ik je 3 superwaardevolle inzichten waar jij direct mee aan de slag kunt! Hoe gaaf is dat?